Het aantal plaatsen zonder supermarkt stijgt, toch heeft de helft van de dorpen in deze regio nog een winkel voor de dagelijkse boodschappen. De ‘wirwar-winkel’ biedt uitkomst.

‘Wirwar-winkels’ bieden uitkomst voor dorpen waar de buurtsuper verdwijnt

Het aantal plaatsen zonder supermarkt stijgt, toch heeft de helft van de dorpen in deze regio nog een winkel voor de dagelijkse boodschappen. De ‘wirwar-winkel’ biedt uitkomst.

In de regio waar deze krant verschijnt kunnen bewoners in 141 van de 288 woonplaatsen nog lokaal hun boodschappen doen. Dit blijkt uit gegevens van Locatus, specialist in data over winkels.

De trend dat dorpen hun supermarkt verliezen zet wel door. Veertien plaatsen in deze regio raakten de afgelopen vijf jaar hun supermarkt kwijt. West Maas en Waal werd hard getroffen: daar sloten winkels in Alphen, Appeltern, Boven-Leeuwen en Maasbommel. 

Ook in de Achterhoek, het Land van Cuijk en het rivierengebied verdwenen winkels. Vaak is er geen opvolger of het aantal klanten is te laag door ontvolking.

Het mag nog wat creatiever. Waarom niet in een hoek van het dorpscafé koffie, zuivel, pampers of maandver­band verkopen?Tialda Haartsen, onderzoeker universiteit Groningen

Stomerij of lunchroom

Het gat dat de dorpssupers achterlaten, wordt steeds vaker opgevuld door zogeheten wirwar-winkels. Daar zijn boodschappen te koop, maar er is ook een stomerij, pakketafhaalpunt of lunchroom.

Zo’n combinatie is dé manier om in dorpen voorzieningen te houden, meent onderzoeker Tialda Haartsen van de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Het mag nog wat creatiever. Waarom niet in een hoek van het dorpscafé koffie, zuivel, pampers of maandverband verkopen, of wat je maar nodig kunt hebben? De cafébaas staat er de hele dag. Hij zou een deal kunnen sluiten met een supermarkt in de buurt.”

Landelijk neemt het aantal supermarkten toe. De groei zit vooral in zogenoemde citystores, stadssupermarkten die bijvoorbeeld bij stations verschijnen. Deze groei gaat aan deze regio voorbij omdat er weinig grote gemeenten zijn.

Op onderstaande kaart is te zien welke dorpen in deze regio wel of geen supermarkt(en) hebben. Toont de kaart in de app niet goed, klik dan hier voor de desktopversie.

Bron:

REACTIE TOEVOEGEN

Klik hier om een reactie te plaatsen