Primeur in de Eredivisie: publiek voortaan beter op de hoogte van VAR-besluit

De Eredivisie beleeft aankomend weekend een primeur. De KNVB heeft aangekondigd dat er vanaf speelronde 10, die aankomende zaterdag van start gaat, wordt gecommuniceerd op de grote videoschermen in stadions over een VAR-beslissing.

Vanaf aankomend weekend weet het publiek in stadions precies waarom het spel stilligt zodra de scheidsrechter contact heeft met de videoarbitrage. Op de grote schermen in de voetbalstadions zullen bijvoorbeeld de teksten ‘Check mogelijk hands’, ‘Doelpunt afgekeurd – buitenspel’ verschijnen. De toeschouwers in de stadions weten zo precies welke VAR-beslissing er genomen is en waarom. Momenteel wordt in stadions wel al aangeven dat er contact is met de VAR, maar niet om welke reden. 

Deze VAR-communicatie gaat na overleg tussen de Eredivisie-clubs, de Eredivisie CV en de KNVB aankomend weekend van start. Uit de evaluatie van het eerste seizoen met een VAR in de Eredivisie bleek namelijk dat het publiek beter geïnformeerd kan worden. Bij wijze van proef was deze VAR-communicatie al aanwezig bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV aan het begin van het huidige seizoen. 

Overigens kunnen niet alle clubs gebruik maken van deze communicatie. In de stadions van FC Emmen, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk hangen namelijk geen geschikte videoschermen.

REACTIE TOEVOEGEN

Klik hier om een reactie te plaatsen