Gewonden en vermisten na vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland

REUTERS

Bij een vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland zijn meerdere mensen gewond geraakt. Een van hen raakte zwaargewond. Ook zijn er mensen vermist.

De uitgebarsten vulkaan ligt op White Island in de Bay of Plenty in het noordoosten van Nieuw-Zeeland. Er waren volgens de politie minder dan 50 mensen op het eiland toen de vulkaan uitbarstte. Volgens lokale media zijn het passagiers van een cruiseschip. Eerder zei de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern dat er meer dan 100 mensen op het eiland waren.

Een twitteraar filmde hoe mensen vastzitten op een rots, terwijl achter ze de vulkaan uitbarst:

Op een webcam is te zien dat kort voor de vulkaanuitbarsting een groep mensen nog nabij de krater loopt. De hulpdiensten zijn een reddingsoperatie begonnen en hebben helikopters ingezet. Een woordvoerder zegt dat er mogelijk twintig gewonden op het eiland zijn. Een aantal van hen is al overgebracht naar het vasteland.

De politie heeft mensen die in de omgeving van de vulkaan wonen, aangeraden om binnen te blijven en gewaarschuwd geen as in te ademen.

In 1914 kwamen er twaalf mensen om het leven bij een uitbarsting van de vulkaan. De slachtoffers waren toen mijnwerkers die werkten in een zwavelmijn op het eiland.

Het eiland is populair onder toeristen; zo’n 10.000 mensen per jaar bezoeken White Island.

Bron:

REACTIE TOEVOEGEN

Klik hier om een reactie te plaatsen