Bloed, medicijnen, monsters: Isala vervoert het straks met een drone tussen ziekenhuizen Zwolle en Meppel

De medical drone van de ANWB tijdens de presentatie eind november. © ANP

Isala gaat met drones vliegen tussen de ziekenhuislocaties in Zwolle en Meppel. Bloed en medicijnen kunnen via de lucht veel sneller vervoerd worden. Over twee jaar, bij de oplevering van het nieuwe ziekenhuis in Meppel, moet de lijndienst voor drones van start. ,,In spoedsituaties is dit een perfecte oplossing.”

Stel je voor: in het Isala ziekenhuis in Meppel wordt bloed afgenomen van een patiënt. Het buisje wordt in een drone geplaatst en die vliegt binnen tien minuten in een rechte lijn naar het laboratorium van Isala in Zwolle. Daar wordt het bloed getest en binnen een paar minuten staan de resultaten op het scherm van de arts in Meppel.

Het klinkt futuristisch, maar als het aan het Klinisch Chemisch Laboratorium Isala ligt, wordt dit binnen twee jaar realiteit. Zodra het nieuwe ziekenhuis in Meppel eind 2021 wordt opgeleverd, wil het lab starten met een dagelijkse dronedienst tussen Zwolle en Meppel. Ieder uur pendelt een drone heen en weer tussen beide locaties. Om bloed te vervoeren, medicijnen of andere spullen die met spoed van a naar b moeten.

Een medical drone waar de ANWB momenteel tests mee uitvoert.
Een medical drone waar de ANWB momenteel tests mee uitvoert. © ANP

Geen kostbare tijd meer verliezen

Jan van der Kolk, manager Isala
Jan van der Kolk, manager Isala © Eigen foto

,,Afgelopen week was de A28 één lange file tussen Zwolle en Meppel en dat gaan we steeds vaker krijgen”, vertelt Jan van der Kolk, manager van het Klinisch Chemisch Laboratorium Isala. ,,Nu nog worden monsters per koerier vervoerd. Dat neemt bij files veel kostbare tijd in beslag. Vervoer per drone is in spoedsituaties een perfecte oplossing. Binnen tien tot vijftien minuten vliegen we straks van Meppel naar Zwolle. Bovendien is het elektrisch en dus veel schoner en stiller.”

Isala wil een lijndienst opzetten tussen Meppel en Zwolle die parallel loopt aan de A28. Een drone vliegt op een hoogte van zo’n 120 meter en met een snelheid van circa 100 kilometer per uur. Van der Kolk: ,,Het moet veilig zijn en we willen geen overlast veroorzaken door over bewoond gebied te vliegen. Daarom willen we met vaste routes werken. Een lijndienst langs de A28 is dan een mooie oplossing.”

Tests met medische drones

Het gebruik van medische drones is momenteel volop in ontwikkeling. De ANWB, die ook al met traumahelikopters vliegt, is vorige maand samen met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en bloedbank Sanquin een proef gestart met het gebruik van medische drones. ,,Wij nemen de tijd voor deze proef”, zegt ANWB-woordvoerder Markus van Tol. ,,Er komt veel bij kijken: techniek, veiligheid, vergunningen. Als het licht straks op groen staat, willen we deze dronedienst aanbieden aan de zorgsector. Ziekenhuizen kunnen ons hiervoor inhuren. Je kunt je voorstellen dat we met drones een enorme tijdwinst kunnen boeken.”

De medical drone van de ANWB tijdens de presentatie eind november.
De medical drone van de ANWB tijdens de presentatie eind november. © ANP

Vorig jaar voerde de ANWB al een proef uit op de Waddeneilanden. Drones met medicijnen pendelden heen en weer tussen het Lauwersoog op het vasteland en Waddeneiland Schiermonnikoog. Ook in andere landen wordt momenteel volop geëxperimenteerd met dronevervoer tussen ziekenhuizen. In België vonden recent testvluchten plaats en in Zwitserland maken sommige ziekenhuizen al gebruik van drones om bloed, weefsel en medicijnen te vervoeren.

Drukte op de spoedpost

Snel vervoer per drone biedt ook een oplossing tegen drukte op de spoedpost, zegt Van der Kolk. ,,Op de spoedeisende hulp is het een komen en gaan van patiënten. Stel dat in Meppel alle bedden bezet zijn en er dus geen nieuwe patiënten opgenomen kunnen worden, dan is het cruciaal om snel uitsluitsel uit het laboratorium in Zwolle te krijgen. Zodat patiënten van de spoedeisende hulp kunnen doorstromen naar een normale afdeling en er weer bedden vrij komen. De bloedbuizen van patiënten in Meppel moeten dus snel naar het lab in Zwolle. Drones zijn daarbij een uitkomst.”

De drones die Isala wil inzetten kunnen pakketjes van maximaal twintig kilo vervoeren. Ze vliegen autonoom van gps locatie naar gps locatie. Wel wordt een vlucht gemonitord en kan de controle van de drone op ieder gewenst moment worden overgenomen door een mens. Dit om de veiligheid te garanderen.

,,Technisch kan er al heel veel”, zegt Van der Kolk. ,,Het is nu vooral een kwestie dat het ook wettelijk goed geregeld is. Volgend jaar worden er nieuwe Europese regels ingevoerd die het gebruik van medische drones mogelijk maakt. Wij hebben er vertrouwen in dat we bij de oplevering van ons nieuwe ziekenhuis in Meppel met een eigen dronedienst van start kunnen gaan.”

Nieuw ziekenhuis Meppel duurzaamste van het land
Het nieuwe ziekenhuis van Isala in Meppel wordt een van de duurzaamste van Nederland. Het gebouw wordt volledig gasloos en wekt zijn stroom grotendeels zelf op via zonnepanelen. Energie wordt opgeslagen door middel van warmtekoude opslag. Met deze techniek wordt het ziekenhuis in de zomer koel gehouden en in de winter verwarmd. De aanbesteding is vorige week afgerond, binnenkort wordt met de bouw gestart. Het nieuwe ziekenhuis komt naast het bestaande Diaconessenhuis, dat zal worden gesloopt. Eind 2021 moet het nieuwe ziekenhuis in gebruik worden genomen.

Impressie van de nieuwbouw van Isala in Meppel.
Impressie van de nieuwbouw van Isala in Meppel. © Isala
Totaal 0 Votes
0%

Waarom?

+ = Verifiëren dat jij een mens bent?

Share
Laat een reactie achter

9 reacties
DealPRESS.eu