Aansluiten maar: november wordt een horrormaand

Foto ter illustratie. © ANP

November wordt een horrormaand op de weg. Automobilisten staan vroeger, vaker en langer in de file en moeten rekening houden met meer ongelukken. Daarvoor waarschuwen de ANWB Verkeerscentrale en Rijkswaterstaat.

Vandaag gaat het al los. Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeerscentrale voorspelt 500 kilometer file, zowel in de ochtend- als in de avondspits. Tot begin december blijft het aanschuiven op de snelwegen.

November is traditiegetrouw al de drukste maand, omdat weinig mensen vrij nemen van het werk. Maar dit najaar zullen er meer files zijn dan vorig jaar, voorspelt Rijkswaterstaat. Hoeveel drukker hangt vooral af van de weersomstandigheden. Dit jaar was de filezwaarte (lengte x duur file) al 13 procent meer dan in 2018, aldus de ANWB.

Al om 6.00 uur files

De komende maand vormen de eerste files zich al tussen 06.00 en 06.15 uur ’s ochtends. Op de A2 (Den Bosch-Utrecht), de A4 (Den Haag-Amsterdam) en de A7 (Hoorn-Zaandam) is rond dat tijdstip de snelheid er al flink uit.

Op de A12 bij Utrecht moeten automobilisten nog even doorbijten. De renovatie van de Galecopperbrug veroorzaakt al weken file-ellende en frustraties. Uiterlijk 8 november zijn de werkzaamheden klaar.

Werkzaamheden op de A12 bij de Galecopperbrug.
Werkzaamheden op de A12 bij de Galecopperbrug. © Rijkswaterstaat

Kop en schouders

Regen, beslagen ramen, reflectie van autoverlichting en mist leiden in combinatie met de vroege duisternis en de drukte tot een twee keer hoger risico op een ongeval. Uit politiegegevens over de jaren 2014-2016 blijkt dat november wat betreft ongevallen met kop en schouders boven de andere maanden uitsteekt. Er zijn dan dagelijks gemiddeld 324 ongevallen, zo’n 10 procent meer dan in oktober en december.

Vooral voetgangers en fietsers lopen extra risico. De ANWB en Veilig Verkeer Nederland beginnen campagnes om fietsverlichting te controleren.

Bergers en sensoren

Rijkswaterstaat doet er alles aan het verkeer gaande te houden. Op strategische plekken staan bergers klaar om in geval van een ongeluk meteen uit te rukken. Ook zijn de afgelopen maanden op 125 bruggen door heel Nederland sensoren geplaatst, waardoor navigatie-apps bij de berekening van alternatieve routes weten of een brug openstaat.

Tijdens de spits zijn 75 weginspecteurs op de weg. Ze mogen een blauw zwaailicht gebruiken om zo snel mogelijk ter plaatse te kunnen zijn. Een deel van de inspecteurs is gemachtigd boetes uit te delen aan file-ontwijkers die rode kruisen negeren of over de de vluchtstrook rijden. 

Bron:

REACTIE TOEVOEGEN

Klik hier om een reactie te plaatsen